top of page

Saç Dökülmesinin Sebepleri Nelerdir?

Saç dökülmeleri birçok insanın yaşadığı problemlerden biridir. Ancak her saç dökülmesinin nedeni genetik ya da yaşlılığa bağlı değildir. Vücudumuz bizlere farklı şekillerde sinyal gönderebilir. Saç dökülmesinin önüne geçmek için öncelikle saç dökülmesinin nedenini bulmak gerekmektedir. Bir doktora başvurup kan sayımı yaptırmak ise en iyi öğrenme yöntemlerinden biridir.


1-Genetik dökülmeler: Erkeklerde saç dökülmelerinin %55'i genetiktir. Toplumun genelindeki saç dökülmesinin nedenleri arasında da erkek tip hormona duyarlı dökülmeler görülmektedir. Kronik saç dökülmesi ilerleyen yaşlarda kelliğe dönüşebilir. Kellik başlamadan başlanan saç bakımı saç dökülmelerini azaltabilir, kelliğe giden yolu yavaşlatabilir.


2-Deri problemlerine bağlı dökülmeler: Deri problemleri kaynaklı dökülmeler, saç derisini de etkilemektedir. Sedef hastalığı, egzama, akne, liken hastalığı, mantar hastalığı gibi sebepler saç derisini etkileyerek saç dökülmesine yol açmaktadır. Deri problemleri tedavi edildiğinde saç dökülmesi durdurulabilir.


3-Yanlış beslenme alışkanlıklarına bağlı dökülmeler: Saç telleri canlıdır. Dolayısıyla saç tellerinin beslenmesi, onların sağlığı için oldukça önemlidir. Az su tüketmek, gereğinden fazla karbonhidrat tüketmek, uzun süreli aç kalmak ve tek tip beslenmek saçların dökülmesine yol açmaktadır.

4-Vitamin ve mineral eksikliğine bağlı dökülmeler: Saç dökülmesinin en önemli sebeplerinden biri de alınan vitamin ve minerallerin vücut için yeterli olmamasıdır. Vücuttaki B12, D vitamini, folik asit, biotin, çinko, demir gibi vitamin ve mineraller düşükse saç beslenemez ve dökülmeye başlar.


5-Hormonal sebeplere bağlı dökülmeler: Regl gecikmesi, gebelik, aşırı akne, fazla ya da az kilo gibi sorun ya da rahatsızlıklar varsa bunlar saç sağlığını etkileyebilmektedir. Bu sorunları kan tahlili ile ortaya çıkarabilir, gerekli tedavi sonrasında sağlıklı saçlara kavuşabilirsiniz.


6-Çeşitli hastalıklar ve ilaç kullanımına bağlı dökülmeler: Kemoterapi süreci, tiroit bezi hastalıkları ya da bu hastalıklar için kullanılan ilaçlar, romatizmal hastalıklar, kullanılan hormonlar, böbrek üstü bezi hastalıkları, insülin direnci, diyabet, doğum kontrol hapları gibi güçlü ilaç ve hastalıklar saç dökülmelerini tetikleyebilmektedir.


7-Stres ve depresyon kaynaklı dökülmeler: Stres kaynaklı saç dökülmeleri günümüzde oldukça yaygındır. Depresyon, anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıklar saç dökülmelerine yol açabilmektedir.


8-Kolajen kaybına bağlı dökülmeler: Vücut 30lu yaşlardan itibaren kolajen kaybetmeye bağlar. Kolajen vücutta en çok bulunan proteindir ve bağ dokuları tutmaya yardımcıdır. Saç köklerinde de bulunan kolajen zamanla azalır ve bu da saç dökülmelerine sebep olur. Sıvı kolajen kullanımı vücuttaki kaybı tamamlar ve saç dökülmelerinin önüne geçer.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page