Cilt maskesi kullanımını her güne çıkarırsanız veya çok sık yaparsak cildinizde belirli sorunlar yaşayabilirsiniz. Sıklıkla yüz maskesi yapmak egzama, cilt lekeleri ve gözeneklerin tıkanması veya iltihaplanmaya sebep olabilir. Sadece nemlendirici içeren maskeler, kimyasal içeren maskelere göre daha az zararlı olmayabilir fakat soyulabilir maskeler, kil maskeleri veya saf kömür maskesi ciltte kuruluk ve tahrişe de neden olabilir. Sıklıkla cilt maskesi yaptığınızda, cildinizin doğal sebumunu yani dengesini bozabilir ve aşırı hassas bir cilt ile karşılaşabilirsiniz. Cildin bağışıklığına zarar verebilirsiniz.
Yüz maskesi yaparken çeşitli maskeler kullanmaya, cildi farklı açılardan destekleyecek ürünler kullanmaya yönelebilirsiniz. Örneğin kullandığınız temizleyici jel gözenekleri açıyorsa o hafta gözenek sıkılaştırıcı maske kullanabilirsiniz. Fakat maske çeşitliliğini de abartmamak gerekir. Cildinize uygun olmayan ürünlerden kaçınmanız gerekir. Cilt bakımında en etkili sonuçların düzenli kullanım ile elde edildiğini aklınızdan çıkarmayın. Düzenli kullanım ile istediğiniz etkiyi elde etmeniz daha kolay olacaktır.
Bunun yanı sıra son bir yıldır halka açık alanlarda sürekli olarak taktığımız maskeler ile hayatımıza giren “maskne” rahatsızlığı, maske kullanımına bağlı akne gelişimidir. Bu rahatsızlığı cilt maskeleri ile önlemek mümkün değildir. Artan hava sıcaklığı, güneş ve maskeye bağlı artan terlemenin de etkisiyle “rozase” diye isimlendirilen burun, yanaklar ve çenede kızarıklık veya sivilce benzeri küçük kırmızı kabarıklıklar da gelişebilmektedir. Bu durumlar ise daha çok beyaz tenli ya da hassas ciltli insanlarda görülür. Maske kullanımıyla birlikte şiddeti ve sıklığı artan bir diğer deri rahatsızlığı ise “Seboreik Dermatit” denilen, daha çok burun kenarlarında ve sakal bölgesinde kızarıklık, pullanma, kepeklenmeye sebep olabilen egzamadır. Bu da daha çok yağlı ciltlerde görülen, özellikle stres ve yorgunlukla artan bir deri rahatsızlığıdır. Uzun süreli maske kullanan kişilerde sıcaklığın ve nemin etkisiyle bu egzamalar da artabilmektedir.
Maskne tedavisine başlandığında, normal akne tedavisine göre daha dikkatli olunmalıdır. Çünkü akne tedavisinde verilen kremler genellikle cildi kurutma temelli çalışmaktadır. Bu tedavi sistemi maskne tedavisi için kullanılırsa, kuru cildi maske daha çok tahriş edecektir. Bu nedenle maskne tedavisinde verilen kremlerin, akne tedavisine göre daha düşük dozlarda uygulanması gerekmektedir. Bunun yanı sıra sadece sivilceli bölgelere noktasal olarak uygulanması, kuruluk olduğunda hafif bir nemlendiriciyle nemlendirilmesi, aknelerin leke bırakmadan geçmesi için güneş koruyucu bir krem ile cildi ışık ve güneşten korumak gerekmektedir.
Comments