Günde birçok besin tüketiyoruz. Kimimiz düzenli kimimiz ise düzensiz olarak besleniyor. Fakat her şekilde muhakkak vitamin alıyoruz. Önemli olan soru, doğru vitaminleri doğru dozda alıyor muyuz? Bu yazımızda sizlere günlük olarak hangi vitaminlerden kaç mg tüketmemiz gerektiğinden bahsedeceğiz.
B6 Vitamini, damarlara zarar veren homocysteine isimli kimyasalın seviyesini düşürmeye yardımcıdır. Bu vitamin 30 yaş altındaki kişiler için fazla gerekli değildir. 30 yaşın üzerindeki kişiler için ise günde 1,5 mg’lik doz tavsiye edilir. B6 Vitamini baklagiller, turunçgiller, muz, karpuz ve et ürünlerinde bulunur.
B12 Vitamini, sinir hücrelerini korur ve hafızayı güçlendirir. Her yaştan kişi için gerekli bir vitamindir. Yaş aralıklarında miktar değişim gösterse de, ortalama olarak 2,4 mg B12 alınması tavsiye edilir. B12 Vitamini güçlendirilmiş tahıllar ve hayvansal ürünlerde bulunur.
C Vitamini, katarakt ile meme ve mide gibi bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltmaya yardımcıdır. Gribal enfeksiyonlar için önemli bir koruyucudur. Günlük olarak 70 ile 90 mg arasında C Vitamini alınması önerilir. C Vitamini turunçgiller, brokoli, dolmalık biber, lahana ve çilekte bolca bulunur.
A Vitamin, görme yeteneğini korumaya ve katarakt riskini azaltmaya yardımcıdır. Ancak fazlası kemiklere zarar verebilmektedir. Günlük olarak kadınlarda 0,8 mg erkeklere ise 1 mg olarak önerilmektedir. A Vitamini havuç, tatlı patates ve mangoda bulunur.
D Vitamini, kalsiyum ile birlikte alındığında kemikleri güçlendirmeye yardımcı olur. Günlük olarak güneşin sağladığının yanı sıra alınması gereken D Vitamini 0,1 mg’dir. D Vitamini süt ve tahıl, balık ve margarinde bulunur.
E Vitamini, hücrelere zarar veren molekülleri etkisiz hale getirmeye yardımcıdır. Günlük doz erkeklerde 10 mg, kadınlarda ise 8 mg olarak belirlenmiştir. E Vitamini yeşil yapraklı sebzeler, kabuklu yemişler, bitkisel yağlar ile tahıllarda bulunmaktadır.
K Vitamini, kan pıhtılaşması için gereklidir, kemikleri korumaya yardımcıdır. Günlük olarak erkeklerde 0.08 mg kadınlarda ise 0.065 mg alınması tavsiye edilir. K Vitamini, yeşil yapraklı sebzeler, süt ve süt ürünleri, yumurta ve tahıllarda bulunur.
Kommentare