İnsan cildi, dıştan içe epidermis, dermis, hipodermis olmak üzere 3 katmanlı bir yapıya sahiptir. Dermis tabakası cilde genç görünümünü veren kolajen, elastin ve diğer lifleri içerir. Bu tabaka, güneş ışınlarının zararlı etkilerine en çok maruz kalan bölgedir. Cilt üzerinde etkisini gösteren güneş ışınları UVA ve UVB olarak bilinen iki dalga boyundan oluşmaktadır. Cilt, UV ışınlarına maruz kaldığında hücre DNA’sı olumsuz olarak etkilenmeye başlar ve dermiş tabakasındaki hücreler bu hasarı önlemek için epidermiste melanin üretimine geçerler. Günümüzde bronzlaşma olarak bilinse de, bu durum aslında cildin kendini zararlı güneş ışınlarından koruma işlemidir.
Bahsettiğimiz UVB ışınları, UVA ışınlarından daha kısa dalga boyuna sahiptir ve güneş yanıklarının ardındaki asıl etmendir. UVA ışınları, daha uzun dalga boyu ile foto-yaşlanma sürecinin sorumlusudur. UVA ışınları dermise kadar ulaşarak kolajen tabakasına zarar vermekte ve bu hasar, elastin üretiminin artmasına neden olmaktadır. Bu normal olmayan miktarlarda elastin üretimi ise metalloproteinaz enzimlerinin üretilmesine neden olmaktadır. Metalloproteinaz, hasar görmüş olan kolajenlerin yıkımından sorumludur ve bu artış da cildin esneklik, bütünlük ve sıkılığını olumsuz anlamda oldukça etkiler. Böylece günlük olarak UVA ışınlarına maruz kalan ciltte kırışıklıklara ve kalınlaşmaya sebebiyet verir. Güneş ışınlarına maruziyetin azaltılmasında en temel koruyucu yöntemlerden birisi bilinçli güneşlenmedir.
Güneş kremleri cildi UVA ve UVB ışınlarından korumak için vardır. Güneş koruyucu kremler doğru kullanıldığı takdirde UV ışınlarını bloke eder ve bu ışınların zararlı etkilerine karşı cildi korur. Bu korumayı, içeriğindeki çeşitli filtreler yardımı ile yapar. Tam da bu noktada, kullanılan filtrelerin toksik yani zararlı olabileceği iddiaları ortaya çıkmaktadır.
Güneş Kremlerinin cildi iyileştirdiğine dair herhangi bir çalışma veya akademik makale dahi bulunmamaktadır. Güneş kremi içeriğinde elbette cilt sağlığını destekleyici ürünler bulunabilir ancak bu kesinlikle cildi iyileştirme görevi anlamına gelmesi demek değildir.
Yorumlar